Вівторок, 2024-04-23, 7:11 PM
Вітаю Вас Гість | RSS

Наукова бібліотека
Донбаський державний технічний університет

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

Вишиванка для українців – могутній символ благополуччя в родині, а свято вишиванки символізує національну єдність. У цей день влаштовують марші вишиванок по всій Україні. День вишиванки в Україні відзначають у третій четвер травня і цього року свято випало на 17 травня.
Ідею акції Всесвітній день вишиванки в 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї і святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно надягав на пари, як і багато інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам і студентам вибрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку їх одягли кілька десятків студентів і кілька викладачів факультету. І вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, у ньому почала брати участь українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Знайшла 10 цікавих фактів про українські вишиванки.Сподіваюся, вам буде цікаво з цим ознайомитися:

1. Скіфи – прародителі вишивки

Вишивкою, за свідченням Геродота, свій одяг оздоблювали ще скіфи.

Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VІ ст., при дослідженні показали ідентичність з вишивкою українського народного костюма XVІІІ-XІX ст.

2. Найсильніший оберіг

Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір'ями, оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі так, щоб малюнок торкався тіла. Для кожного ритуалу була особлива вишиванка. Дітям при народженні дарували вишиту сорочу, аби ... Читати далі »

Переглядів: 1017 | Додав: библиотека | Дата: 2018-05-18 | Коментарі (0)

 

БЕЛЬГИЯ: про деды воевали
Расскажу-ка я вам, как сейчас про войну рассказывают детям в той школе в Бельгии, куда пойдет мой сын в следующем учебном году.

Берут они с собой старшеклассников, которым по 16-18 лет, и едут куда-нибудь по местам боевой славы, в местные аналоги деревни Крюково.

Там у всего класса отбираются все гаджеты. А взамен выдается рация, одна на взвод, каждому - вещмешок, оружие и форма, взаправдашняя - когда-то принадлежала участнику войны. 
На шею каждому вешается опознавалка - кто-то становится сержантом Янссеном, кто-то рядовым Ван Молем, имена все из того взвода, который конкретно эту деревню оборонял. Высаживают всю ватагу километров за 15 от деревни, и топают детки по жаре со всем своим барахлом.

Часа 2-3 топают.

Оружие, которое не так много весит поначалу, становится очень тяжелым. Рюкзак натирает плечи. Хочется бросить тяжеленные вещмешки и полежать. Хочется поболтать, подурачиться, а нельзя. 
Тот, кому быть "сержантом" досталось, должен всю эту толпу держать в порядке - чтоб шли тихо, не орали, не отставали, вперед не забегали и не дурили (представьте себя 17-летнего на месте какого-нибудь пацана, которому надо внезапно сдерживать 15 человек своих одноклассников).

Доходят они до деревни, тут их преподаватель-командир ведет к дому, останавливаются.

- Кто тут рядовой Ван Мол? 
- Я! 
- Когда ваш взвод подошел к этому месту, рядовой Ван Мол подорвался на мине возле этого дома.

С этого момента "рядовой" молчит. Идут дальше.

- Кто тут рядовой Стевенс? 
- Я? 
- В этом месте взвод был атакован, рядовой Стевенс был ранен в бедро и погиб на мест ... Читати далі »

Переглядів: 707 | Додав: библиотека | Дата: 2018-05-18 | Коментарі (0)

Сьогодні виповнюється 32 роковина аварії на Чорнобильської АЕС. Вночі 26 квітня 1986 року відбулась наймасштабніша техногенна катастрофа в історії людства. Реактор четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС вибухнув і викинув радіоактивні речовини на північну частину України, а також Білорусь, Прибалтику, Польщу, Швецію, Фінляндію і цілий ряд інших країн. Потужність вибуху порівнюють з трьома сотнями Хіросім. Ця аварія – найбільша за всю історію ядерної енергетики як за кількістю постраждалих від її наслідків, так і за економічною шкодою.

У Донбаському державному технічному університеті науковою бібліотекою було організовано низку заходів під назвою «Тиждень Екології», які присвячені проблемам забруднення навколишнього середовища.

Завідувачка кафедри СГД, доц. Короткова Олена Олександрівна організувала круглий стіл за участю активу студентства з доповідями «Причини та наслідки забруднення навколишнього середовища». Виступили Харьковська Юлія (БХА-16), Багратіоні Стенлі (ЕТО-16), Бобнєва Вікторія (БХА-16), Філіпенкова А.Д. (ЕП-16)

Студенти кафедри ЕБЖДОП (Мельник І.В., Дворчина М ... Читати далі »

Переглядів: 767 | Додав: библиотека | Дата: 2018-04-26 | Коментарі (0)

З метою популяризації вищої освіти в Україні та профорієнтації молоді Луганщини для допомоги у визначенні майбутньої професії в Донбаському технічному університеті на базі наукової бібліотеки у березні 2018 року було відкрито у рамках регіональних  виставко-ярмаркових заходів "Сучасні заклади освіти-2018" виставку наукових праць професорсько-викладацького складу університету, яка буде працювати протягом року. Запрошуємо завітати тих, хто ще не встиг цього зробити!!

   

Переглядів: 669 | Додав: библиотека | Дата: 2018-04-17 | Коментарі (0)

Щорічно на початку березня відзначаються «Шевченківські дні», присвячені вшануванню пам’яті генія українського слова Тараса Григоровича Шевченка. І ДонДТУ приєднався до цих всеукраїнських заходів. Співробітниками наукової бібліотеки за підтримки відділу з організації набору студентів було організовано цікаву зустріч з невідомими широкому загалу фактами з біографії Кобзаря. Старший викладач кафедри Економіки й управління, доцент Вахлакова Вікторія Володимирівна розповіла присутнім на заході багато цікавинок з життя не тільки великого символу країни, а й просто людини, зі своїми рисами багатогранної особистості.

      

Ми знаємо офіційну біографію Тараса Шевченка зі шкільної програми, втім поза увагою залишаються цікаві факти із життя Кобзаря.Тарас Григорович брав участь у розписах Большого Театра в Санкт-Петербурзі як підмайстер-рисувальник, нині це приміщення консерваторії. 

... Читати далі »

Переглядів: 735 | Додав: библиотека | Дата: 2018-03-13 | Коментарі (0)

В ці весняні дні на честь Міжнародного жіночого дня та Батьківщини нашого університету хочеться знову згадати про наймолодшу дитину Олексія та Христини Алчевських, — Христину Алчевську (1882–1931) — українську письменницю, драматургиню, поетесу та педагогиню.

 

" style="float: left;" />Атмосфера, в якій зростала маленька Христя, інтерес і любов її рідних до народного слова, обрядів, звичаїв виховали в ній естетичні смаки, визначили подальший шлях у житті. Початкову освіту Христя отримала в домашній школі своєї матері Христини Данилівни. Саме мати відкрила Христі глибину вітчизняної та світової літератури та мистецтва.

У дитячі роки Христя разом з батьками кожне літо проводила на дачі в селі Олексіївка, що в околицях сучасного міста Алчевськ, де її батько зустрічався з інженерами Олексіївського гірничопромислового товариства, заводу Донецько-Юр'ївського металургійного товариства (ДЮМО), власниками яких був, а також іншими представниками ділового світу.

Садиба Алчевських розташовувалася в широкій балці степової річечки Білої. З високої скелі відкривалися мальовничі краєвиди, місток через річку вів в парк. Враження дитячих років, зустрічі з селянами, близьке знайомство з вчителями Олексіївської школи — Борисом Грінченком та його дружиною Марією, а також дружба з їхньою дочкою Настею залишили слід у Христі на все життя і відбилися в її поглядах та творчості.

Писати дівчинка почала з ранніх літ. У 10-річному віці разом зі шкільними подругами видавала дитячий рукописний журнал «Товариш», у якому впродовж 1892–1894 рр. уміщала і свої вірші та оповідання. Відтоді вона не відкладає перо, удосконалюючи українську мову, водночас опановуючи ... Читати далі »

Переглядів: 787 | Додав: библиотека | Дата: 2018-03-13 | Коментарі (0)

  20 лютого – День Героїв Небесної Сотні 

     Сьогодні ми вшановуємо відвагу, силу духу і стійкість наших громадян, які віддали найдорожче ‒ життя ‒ під час Революції гідності (листопад 2013 року ‒ лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

     Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Вони гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності.

Герої не вмирають!

     Саме цими словами Україна проводжала в останню путь своїх синів та дочок, тих, хто загинув за свою країну, за свій народ. Знову від нас пішли найкращі… Ті, для кого справедливість, гідність, свобода, Україна – були не просто словами, а сенсом їхнього життя.

     Історія України мала багато трагічних періодів, коли свобода і навіть сам факт існування українського народу опинявся під загрозою знищення. Але завжди у такі періоди найкращі сини і дочки України піднімались на захист своєї землі. Холодними зимовими днями і ночами на Майдані пліч-о-пліч стояли українці і євреї, росіяни та вірмени, грузини і білоруси. Їх об’єднала українська земля та бажання жити у вільній країні.

  &n ... Читати далі »

Переглядів: 780 | Додав: библиотека | Дата: 2018-02-16 | Коментарі (0)

Переглядів: 722 | Додав: библиотека | Дата: 2018-01-24 | Коментарі (0)

 

План культурно-просвітницької діяльності

          Наукової бібліотеки на 2018 рік

 

Переглядів: 770 | Додав: библиотека | Дата: 2018-01-18 | Коментарі (0)

З 5 по 7 грудня 2017 року у ДонДТУ на базі кафедри Соціально-гуманітарних дисциплін та Наукової бібліотеки відбулась відкрита конференція, присвячена Всеукраїнському Тижню права з назвою «Я маю право!"

             
Було організовано виставку плакатів та літератури, брошур на правову тематику. Близько 20 студентів переглянули відеоролики та презентації на тему прав і свобод людини та студентства. На конференції виступили з доповідями професор СНУ ім. Даля Журба М.А. та провідний юрист NRC з прав людини  Соловей М.К.

Бачення означеної тематики показали в своїх доповідях та презентаціях студенти:
1.    Алєкпєров Ігор «Правосуддя України».
2.    Гатіна Марина «Права ВИЧ инфицированных».
3.    Шмігель Анастасія «Усыновление ребенка: правовой аспект».
4.    Шаповалова Вікторія «Сімейне право».
5.    Сотн ... Читати далі »

Переглядів: 733 | Додав: библиотека | Дата: 2017-12-13 | Коментарі (0)

1 2 3 ... 9 10 »
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Block title

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz