Четвер, 2024-03-28, 10:24 PM
Вітаю Вас Гість | RSS

Наукова бібліотека
Донбаський державний технічний університет

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Березень » 13

Щорічно на початку березня відзначаються «Шевченківські дні», присвячені вшануванню пам’яті генія українського слова Тараса Григоровича Шевченка. І ДонДТУ приєднався до цих всеукраїнських заходів. Співробітниками наукової бібліотеки за підтримки відділу з організації набору студентів було організовано цікаву зустріч з невідомими широкому загалу фактами з біографії Кобзаря. Старший викладач кафедри Економіки й управління, доцент Вахлакова Вікторія Володимирівна розповіла присутнім на заході багато цікавинок з життя не тільки великого символу країни, а й просто людини, зі своїми рисами багатогранної особистості.

      

Ми знаємо офіційну біографію Тараса Шевченка зі шкільної програми, втім поза увагою залишаються цікаві факти із життя Кобзаря.Тарас Григорович брав участь у розписах Большого Театра в Санкт-Петербурзі як підмайстер-рисувальник, нині це приміщення консерваторії. 

... Читати далі »

Переглядів: 732 | Додав: библиотека | Дата: 2018-03-13 | Коментарі (0)

В ці весняні дні на честь Міжнародного жіночого дня та Батьківщини нашого університету хочеться знову згадати про наймолодшу дитину Олексія та Христини Алчевських, — Христину Алчевську (1882–1931) — українську письменницю, драматургиню, поетесу та педагогиню.

 

" style="float: left;" />Атмосфера, в якій зростала маленька Христя, інтерес і любов її рідних до народного слова, обрядів, звичаїв виховали в ній естетичні смаки, визначили подальший шлях у житті. Початкову освіту Христя отримала в домашній школі своєї матері Христини Данилівни. Саме мати відкрила Христі глибину вітчизняної та світової літератури та мистецтва.

У дитячі роки Христя разом з батьками кожне літо проводила на дачі в селі Олексіївка, що в околицях сучасного міста Алчевськ, де її батько зустрічався з інженерами Олексіївського гірничопромислового товариства, заводу Донецько-Юр'ївського металургійного товариства (ДЮМО), власниками яких був, а також іншими представниками ділового світу.

Садиба Алчевських розташовувалася в широкій балці степової річечки Білої. З високої скелі відкривалися мальовничі краєвиди, місток через річку вів в парк. Враження дитячих років, зустрічі з селянами, близьке знайомство з вчителями Олексіївської школи — Борисом Грінченком та його дружиною Марією, а також дружба з їхньою дочкою Настею залишили слід у Христі на все життя і відбилися в її поглядах та творчості.

Писати дівчинка почала з ранніх літ. У 10-річному віці разом зі шкільними подругами видавала дитячий рукописний журнал «Товариш», у якому впродовж 1892–1894 рр. уміщала і свої вірші та оповідання. Відтоді вона не відкладає перо, удосконалюючи українську мову, водночас опановуючи ... Читати далі »

Переглядів: 782 | Додав: библиотека | Дата: 2018-03-13 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Block title

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz