П`ятниця, 2024-03-29, 4:04 PM
Вітаю Вас Гість | RSS

Наукова бібліотека
Донбаський державний технічний університет

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

     У жовтні Донбаський державний технічний університет відзначає свою 58 річницю з дня заснування - це подія, що об’єднує студентів, співробітників, викладачів, вчених і підприємців - усіх, хто отримав путівку в життя, завдяки ДонДТУ. За ці роки університет підготував тисячі високопрофесійних, затребуваних фахівців.

     Незважаючи на складні умови, пов’язані з евакуацією університет з упевненістю дивиться в майбутнє та спрямовує всі зусилля на досягнення основної мети вищого навчально го закладу – підготовка висококваліфікованих фахівців для промислових підприємств України. ДонДТУ рухається у двох напрямках – перш за все це відновлення, а в подальшому створення сучасного та потужного університету, який зберігає свої традиції та націлений на майбутнє.

      В університеті зберігся кваліфікований науково-педагогічний колектив, що володіє достатнім потенціалом і здатністю вирішувати завдання з якісної підготовки фахівців та готовий працювати на користь української та світової науки, що, незважаючи на загальновідомі труднощі, вступив у новий навчальний рік з нови ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Додав: библиотека | Дата: 2015-10-13

      29 вересня минає 170 років від дня народження українського драматурга Івана Карповича Карпенка-Карого. І. Карпенко-Карий – український письменник, драматург, актор, режисер, один з основоположників українського професійного театру – народився 29 (17) вересня 1845 року в селі Арсенівка Бобринецького повіту Херсонської губернії (нині Новомиргородського району Кіровоградської області) в родині управителя поміщицького маєтку Карпа Адамовича Тобілевича, який походів з старовинного шляхетського роду. Родина Тобілевичів дала Україні чотирьох видатних театральних діячів: Миколу Садовського, Панаса Саксаганського, Марію Садовську-Барілотті та Івана Карпенка-Карого. 

        Творча спадщина І. Карпенка-Карого включає оповідання «Новобранець», драматичні творі (18 п’єс і 3 етюди), а також критичні праці, рецензії і переклади.
     Славу драматурга-сатирика, видатного майстра комедійних образів принесли йому – «Мартин Боруля» (1886), «Сто тисяч» (1900), «Суєта» (1903) та «Хазяїн» (1900). Твори Івана Карпенка-Карого входять до репертуару багатьох українських театрів.
     Про творчий та життєвий шлях І. Карпенка-Карого можна дізнатись з книжково-ілюстративної виставки, презентованої в читальному залі бібліотеки.
 
 
Переглядів: 440 | Додав: библиотека | Дата: 2015-10-10

      Бібліотеки - один з інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань. Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички на яких їх сучасники запам’ятали важливу для них інформацію для наступних поколінь. У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і в подальшому в майстернях при Софійському соборі робилися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі.

      Віддаючи данину поваги бібліотечному руху в незалежній Україні, 14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського Дня бібліотек. В Україні він відзначається 30-го вересня.

     На сьогоднішній день в Україні функціонують близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Однією з провідних вважається Національна бібліотека Академії наук України імені Володимира Івоновіча Вернадського, Державна історична бібліотека, Державна бібліотека України для дітей, Національна парламентська бібліотека і т. д. Загальна кількість бібліотечних працівників, зайнятих у ці ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Додав: библиотека | Дата: 2015-09-30

          Не дивлячись на складнощі, за традицією у вересні в науковій бібліотеці ДонДТУ проходить місячник першокурсника. У програму роботи місячника входять: екскурсії по бібліотеці, бесіди з першокурсниками про правила користування бібліотекою, знайомство з організацією бібліотечно-бібліографічного обслуговування і навчання користуванню електронними ресурсами.

        «Місячник першокурсника» проводиться з метою адаптації першокурсників до студентського життя, до навчального процесу в університеті.

        Попереду студентів чекають нові зустрічі з бібліотекою: видача читацьких квитків, запис та отримання літератури на абонементі, нові книжкові виставки, цікавий курс лекцій на тему «Основи інформаційної культури студента», оволодіння яким допоможе першокурсникам організувати свою самостійну роботу, скоротити витрати на пошук, аналіз, переробку навчальної та наукової інформації, а надалі підвищити якість бібліографічної частини курсових, дипломних робіт і, в цілому, бібліографічну грамотність.

       «Місячник першокурсника» триває. Чекаємо студентів в нашому читальному залі! Для них організована виставка «Тобі, першокурснику»

Переглядів: 518 | Додав: библиотека | Дата: 2015-09-21

        У Донбаському державному технічному університеті розпочався новий навчальний рік. На урочистому заході, який пройшов 1 вересня в залі ЦВРШМ, випускникам різних факультетів були вручені дипломи бакалаврів, спеціалістів і магістрів.
З вітальними словами та привітаннями з початком навчального року, з новим етапом становлення навчального закладу до студентів, викладачів і гостей звернулися ректор ДонДТУ Н. І. Антощенко, декани факультетів. А ось привітання декана факультету менеджменту М. М. Бучнева було не традиційним, а музичним, адже він не тільки кандидат наук, а й лауреат міжнародних музичних конкурсів і фестивалів.
Всі виступаючі були одностайні в одному - вони побажали студентам, викладачам та гостям здоров'я, успіхів і благополуччя в сім'ях, багато яскравих і значущих подій.

 

Переглядів: 427 | Додав: библиотека | Дата: 2015-09-13

        На допомогу навчальному процесу складено бібліографічний покажчик "Інженерна освіта". Бібліографічний покажчик літератури містить найбільш актуальну та вичерпну інформацію з питань організації вищої технічної освіти в Україні, виховання студентів та методики викладання фундаментальних та фахових наук. У покажчику міститься інформація з періодичних видань, з учбової та наукової літератури. Є також інформація з реферативних журналів та інших інформаційних видань. У  даному рекомендаційному покажчику є покажчик авторів.

Переглядів: 411 | Додав: библиотека | Дата: 2015-06-19

 

     Днем слов'янської писемності та культури вважається 24 травня. Його основними «винуватцями» є брати Кирило і Мефодій.

    Кирило і Мефодій заслужили шанування своїх предків, так як саме вони стали перекладачами Біблійної історії на слов'янську мову. Вони внесли непомірний внесок у слов'янську писемність, склавши абетку, перевівши з грецької безліч богослужбових книг (частини Євангеліє, Псалтир, послання апостолів). Саме завдяки цим двом братам у слов'ян з'явилася власна абетка, що стала основою в розвитку російської літератури та писемності.

 

Переглядів: 474 | Додав: библиотека | Дата: 2015-05-24 | Коментарі (0)

     Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Києво-Могилянська академія, Український католицький університет та Львівська IT школа (LITS) стали партнерами платформи масових безкоштовних онлайн-курсів «Prometheus». Провідні навчальні заклади об’єднали зусилля для того, щоб зробити найкращу освіту доступною кожному!

   
   На сайті http://prometheus.org.ua відкрито реєстрацію на безкоштовні масові онлайн-курси «Проблемні питання європейської історії» викладача Українського католицького університету Ярослава Грицака, «Інтернет-медіа» викладача КНУ ім. Тараса Шевченка Артема Захарченка, «Інформаційні війни» викладача КНУ ім. Тараса Шевченка Миколи Ожевана, «Економіка для всіх» викладача Києво-Могилянської академії Олексія Геращенка та «Основи тестування програмного забезпечення» викладачів Львівської IT школи Георгія Гульова та Дениса Сорохана. Вже в найближчому майбутньому за ... Читати далі »
Переглядів: 425 | Додав: библиотека | Дата: 2015-04-29

       28 квітня Міжнародна організація праці (МОП) відзначає Всесвітній день охорони праці з метою сприяння запобіганню нещасних випадків і захворювань на робочих місцях у всьому світі.

       Національна культура охорони праці - це повага права на безпечні та здорові умови праці на всіх рівнях, коли уряди, роботодавці і працівники беруть активну участь у забезпеченні безпечної і нешкідливої для здоров'я виробничого середовища, чітко визначаючи права та обов'язки, і коли найвищий пріоритет віддається принципом профілактики.

      Наукова бібліотека пропонує увазі користувачів книжкову виставку. На ній представлена література з новітніх тенденцій в галузі охорони праці.

 

Переглядів: 435 | Додав: библиотека | Дата: 2015-04-29

« 1 2 ... 8 9 10
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Block title

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz