П`ятниця, 2024-04-19, 3:54 PM
Вітаю Вас Гість | RSS

Наукова бібліотека
Донбаський державний технічний університет

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

 

 

20 травня ми відзначаємо Міжнародний День науки.

Це свято, коли вшановуються наукові традиції, досягнення вчених, якими ми по праву пишаємося і на які покладаємо великі сподівання. Рівень соціально-економічного розвитку України, її авторитет на міжнародній арені багато в чому визначаються науковим потенціалом, адже саме перед вченими життя ставить складні, але дуже цікаві завдання, вирішення яких великою мірою визначає місце Україні у світовій спільноті.

Сьогодні наука, незважаючи на труднощі, завдяки наполегливій праці наших вчених має сучасні наукові школи та відомі технологічні розробки. Відомо, що високий професіоналізм українських вчених високо цінується у всьому світі.

Щиро вітаємо зі святом всіх науковців, викладачів, майбутніх вчених – студентів та аспірантів! Нових творчих успіхів, нехай найвищі висоти Науки завжди підкоряються вам!

Щастя, здоров’я, миру та злагоди вам та вашим рідним і близьким!

Переглядів: 590 | Додав: библиотека | Дата: 2017-05-19 | Коментарі (0)

«Безпека на дорозі – безпека життя» 

           На виконання державних і міжнародних програм з безпеки дорожнього руху та пропаганди важливості дотримання правил дорожнього руху відділом охорони праці ДонДТУ та науковою бібліотекою з 8 по 14 травня було проведено Тиждень безпеки дорожнього руху «Безпека на дорозі – безпека життя». 

Згідно з листом Департаменту освіти та науки Луганської обласної державної адміністрації з учасниками навчально-виховного процесу було проведено бесіди , організовано виставку інформаційної літератури з питань безпеки дорожнього руху  та надруковано пам’ятки-буклети. Усі заходи були спрямовані на підвищення поінформованості студентів та викладачів щодо профілактики безпеки дорожнього руху, усунення основних факторів ризику дорожньо-транспортного травматизму та небезпечної поведінки на вулицях і дорогах.

< ... Читати далі »

Переглядів: 514 | Додав: библиотека | Дата: 2017-05-15 | Коментарі (0)

   Того дня ніхто не очікував лиха
Чорнобильська аварія залишила на серцях українців невитравний слід. І через три десятиліття ми згадуємо катастрофу 1986 року з болем і смутком.

 

 

26 квітня  - День Чорнобильської трагедії - для українців особливо трагічна дата. Цього року виповнюється 31рік від дня Чорнобильської катастрофи, яка стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики у світі.Радіацією забруднено понад 54 тис. кв. км території, постраждало понад 3,4 млн людей, з яких 1,5 млн — діти. Смертоносна пляма накрила понад 1000 українських міст і сіл, а на карті України з'явилась 30-кілометрова «зона відчуження»Для ліквідації наслідків катастрофи було мобілізовано понад 600 тисяч осіб. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків.

Чорнобильська катастрофа завдяки самопожертві ліквідаторів аварії стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам&rsquo ... Читати далі »

Переглядів: 428 | Додав: библиотека | Дата: 2017-04-25 | Коментарі (0)

                                                    

Пасхальные приметы 
Наши предки свято верили, что события, происходящие на Пасху полны особого божественного смысла. 
В народе существовало множество примет и поверий на Пасху, правдивость которых даже не ставилась под сомнение. 
СТРАСТНАЯ НЕДЕЛЯ (неделя перед Пасхой) 
Понедельник 
В этот день начинается большая приборка. Дом очищается от старых, громоздких вещей. 
Вторник 
Закупаются продукты для Пасхи. Женщины готовят лечебные настои. Мужчины же не должны даже касаться трав, настоек, порошков. 

Среда 
Это день стирки и всяких протираний. В среду желательно тщательно вымыть, выскоблить полы, выбить ковры. 
В среду на Страстной неделе вспоминали особый обряд против всякой телесной немочи. Нужно было зачерпнуть кружкой воду из колодца или из бочки на улице или набрать воду в реке. Трижды перекрестясь, накрывали кружку чистым или новым полотенцем, а в 2 часа ночи, снова трижды перекрестясь, обливались этой водой, оставив немного в кружке. После на мокрое тело, не вытираясь, надевали одежду, а ту воду, которая оставалась в кружке, выливали до 3 часов на куст или цветы. Говорят, что таким образом омытое тело как заново нарождается. 
Четверг 
- Великий Четверг советовали подстригать в первый ... Читати далі »

Переглядів: 501 | Додав: библиотека | Дата: 2017-04-12 | Коментарі (0)

День сміху або День дурня -                         неофіційний всенародне свято. З'явився він приблизно 2000 років тому. Ще в Стародавньому Римі відзначали свято, який називався Днем дурнів. У цей день римляни жартували і влаштовували розіграші. Зараз теж прийнято підколювати друзів і знайомих. Найпоширеніший розіграш - це підійти до людини і сказати, що у нього "спина біла".

День сміху в інших країнах

День дурня в Іспанії відзначають не 1 квітня, а 28 грудня. У цей день у місті Ібі протягом 200 років проходить фестиваль під назвою El Dia de los Santos Inocentes, що означає День простаків. Під час фестивалю перед міською мерією проходить битва яйцями, борошном і петардами. Офіційно День дурня в Іспанії носить назву День святих невинних немовлят. Вважається, що дві з гаком тисячі років тому Ірод, цар юдейський, дізнався про появу на світ претендента на його трон в особі сина Непорочної Діви Марії. Тоді Ірод наказав убити всіх дітей у віці до двох років у Віфлеємі. Сьогодні в Іспанії День дурня присвячений пам'яті загиблих вифлеємських дітей.

День сміху у Великобританії теж пов'язаний з дуже цікавою історією. У давні часи в Англії існував звичай - землі, якими проїздив король, автоматично ставали його володіннями. Жителі містечка під назвою Гоуфам не хотіли належати королю, платити йому податки і придумали щось, що здивувало його. Коли король в'їхав у місто, він побачив, що жителі Гоуфама вели себе дуже дивно: одні пасли корів на даху, інші носили воду в решеті, треті садили птахів в клітки без даху. Тоді король і його свита подумали, що все на ... Читати далі »

Переглядів: 638 | Додав: библиотека | Дата: 2017-03-31 | Коментарі (0)

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТЕАТРУ

 

 

З 1948 р. всі театри світу офіційно об'єднує під егідою ЮНЕСКО Міжнародний інститут театру (МІТ). Діяльність ор­ганізації, відповідно до її статуту, повинна бути спрямована на зміцнення миру та дружби між народами й на розширення твор­чого співробітництва всіх театральних діячів світу.

1961 року у Відні на IX конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО був встановлений Міжнародний день театру, що відзначається щорічно 27 березня. Але цьому передувала довга історія становлення цього яскравого явища.

< ... Читати далі »

Переглядів: 407 | Додав: библиотека | Дата: 2017-03-27 | Коментарі (0)

Важливо вдало сформулювати першу фразу, однак вони можуть бути дуже різними, залежно від мети та змісту листа. Першим реченням може бути:

1. Подяка:
Щиро дякуємо за…
Дуже вдячні Вам за…
Висловлюємо свою вдячність за…
Дякуємо Вам за те, що знайшли час і можливість…
Насамперед дозвольте подякувати вам за…

2. Підтвердження отримання листа (інформації, документів тощо):
Ми отримали Вашого листа від _____
Підтверджуємо отримання Вашої телеграми
На підтвердження телефонної розмови з Вашим представником повідомляємо…
Ми отримали Вашого листа з повідомленням про…
З вдячністю підтверджуємо отримання інформації стосовно…

3. Посилання на попередній лист, факт, подію, зустріч чи телефонну розмову:
У відповідь на Ваш лист від…
Відповідаючи на Ваш запит від…
Відповідно до контракту підписаного між: нашими фірмами…
Відповідно до пункту укладеної угоди…
Відповідно до домовленості, досягнутої під час нашої недавньої зустрічі,…
У відповідь на Ваш запит від __________ надсилаємо Вам…
Посилаючись на рекламне оголошення в газеті _, просимо Вам …
Посилаючись на рішення комітету (назва) від ______, ми вирішили…
На Ваш запит про… даємо вичерпну відповідь…
У зв’язку з тим, що на вчорашній зустрічі була висловлена згода, ви могли б…

4. Повідомлення певної інформації:
Повідомляємо Вам…
Хочемо повідомити, що…
З приємністю повідомляємо Вам, що…
Змушені із прикрістю повідомити, що…
Ми уважно розглянули Ваше прохання й повідомляємо..
Дозвольте повідомити Вам про…
Цим повідомляємо…
Відповідаючи на ... Читати далі »

Переглядів: 333 | Додав: leninkaloz | Дата: 2017-03-18 | Коментарі (0)

Українській революції – сто років

У березні 2017 року виповнюється

100-ліття від початку Української революції 1917–1921 років –

одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу у ХХ столітті.

 

Історична довідка

Українська революція 1917-1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го. Основні етапи революції: діяльність Української Центральної Ради, проголошення її Універсалів (березень 1917 - квітень 1918), правління гетьмана Павла Скоропадського (29 квітня - 14 грудня 1918) та встановлення влади Директорії УНР, розгортання та придушення масштабного повстанського руху (грудень 1918 - листопад 1921).
У 1921 році, після кількох воєн радянської Росії з УНР, майже вся територія України опинилася під контролем окупанта. Ризький мир, підписаний у березні того ж року між радянськими урядами Росії й України та Польщею, фактично поховав самостійницькі плани урядів УНР і ЗУНР. Раніше, 1918-го Румунія окупувала Буковину, 1919-го ... Читати далі »

Переглядів: 474 | Додав: библиотека | Дата: 2017-03-17 | Коментарі (0)

Сьогодні відзначаємо день народження людини, яка стала невід'ємною частиною України, її національним героєм та голосом на багато століть, -

Тараса Григоровича Шевченка.

 

 

 

 

 

 

Пройшли роки , а слова Великого Кобзаря не втратили актуальності ...
Мені однаково, чи буду 
Я жить в Україні, чи ні. 
Чи хто згадає, чи забуде 
Мене в снігу на чужині – 
Однаковісінько мені. 
В неволі виріс меж чужими, 
І, не оплаканий своїми, 
В неволі, плачучи, умру, 
І все з собою заберу, 
Малого сліду не покину 
На нашій славній Україні, 
На нашій – не своїй землі. 
І не пом'яне батько з сином, 
Не скаже синові: “Молись, 
Молися, сину: за Вкраїну 
Його замучили колись”. 
Мені однаково, чи буде 
Той син молитися, чи ні… 
Та не однаково мені, 
Як Україну злії люде 
Присплять, лукаві, і в огні 
Її, окраденую, збудять… 
Ох, не однаково мені. ... Читати далі »

Переглядів: 434 | Додав: библиотека | Дата: 2017-03-09 | Коментарі (0)

     Це свято останнім часом викликає досить великий резонанс у суспільстві. Скоріш за все, це відбувається тому, що                          воно тісно переплітається зі спогадами про Радянський союз, і ще десятиліття після здобуття Україною незалежності                         залишалось популярним на його колишніх теренах, оскільки покоління, виховане в СРСР, не поспішало змінювати                             звичний ритм життя. Та сьогодні, коли спогади про той час потрохи починають танути у повітрі, це свято (як і                                     більшість радянської "спадщини") викликає лише негатив.

       Почалось все весною далекого 1857 року в Нью-Йорку. Саме тоді представниці американської текстильної індустрії вийшли на вулиці Манхеттена, вимагаючи підвищення зарплатні, покращення умов праці та рівноправ’я між чоловіками і жінками.
        Звичайно, "марш порожніх каструль" полісмени розігнали, однак "хвиля піднялась": про подію знали всі. Через 50 років ситуація повторилась. 1908 рік, кінець лютого, Нью-Йорк. Жінки знову вийшли на демонстрацію з тими ж вимогами. Цього разу поліція скористалась крижаною брудною водою. Однак, рух почався – в 1908 році "Жіночий день" розпочав традицію, що надалі супроводжувалася страйками і маршами представниць прекрасної статі. 
         В 1910 році, коли масові ж ... Читати далі »

Переглядів: 395 | Додав: библиотека | Дата: 2017-03-08 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 ... 9 10 »
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Block title

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz