П`ятниця, 2024-03-29, 3:56 PM
Вітаю Вас Гість | RSS

Наукова бібліотека
Донбаський державний технічний університет

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Цей смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.

Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Частування

Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Саме рум'яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем.

Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної господині і передавалися через покоління. У кожної газдині були свої фірмові інгредієнти, але в основному, млинці пеклися на основі пшеничного, вівсяного або кукурудзяного борошна. У тісто додавали різні продукти: вершки, масло, яблука, ікру, гарбуз або картоплю.

Традиції

Один з давньо ... Читати далі »

Переглядів: 471 | Додав: библиотека | Дата: 2017-02-26 | Коментарі (0)

Це - матері мова. Я звуки твої Люблю, наче очі дитини...

О мова вкраїнська!... Хто любить її, Той любить мою Україну.

Володимир Сосюра

Мова - духовний скарб нації. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА. Мова — найцінніший дар нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те найцінніше, що живе у наших серцях.

Єдиною державною мовою нашої країни є українська. Наша мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для 45 мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей.

Мова — це носій прекрасних традицій та звичаїв, цінної культурної спадщини народу. Ось чому кожен з нас повинен шанувати, берегти і звеличувати рідну мову.

Сьогодні на Землі налічується близько 6 тисяч мов — самобутніх, унікальних, неповторних. Половина з них знаходиться на межі зникнення. 

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить ... Читати далі »

Переглядів: 483 | Додав: библиотека | Дата: 2017-02-21 | Коментарі (0)

     

                           Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна. Її красою захоплювались поети, художники та композитори. Багата славетними іменами та подіями й українська історія. Нашими національними символами є прадавні першокнязі київські та їхні нащадки: княгиня Ольга, князі Святослав, Володимир Великий, Ярослав Мудрий, славний співець Боян, літописець Нестор, а в часи ближчі — славні козацькі гетьмани, кошові й полководці: Дмитро Вишневецький, Самійло Кішка, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький.  Ми вшановуємо пам’ять героїв України: Голодомор 1932-33рр, Битва під Крутами, Бабин Яр....

           Сьогодні ми в скорботі схиляємо низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час ХХІ століття.Тепер ми стали сучасниками ще однієї масової трагедії нашої країни. Кожен із цієї Небесної сотні, як і ми з вами, мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну. Ось вони перед нами....Герої Небесної cотні...

 

... Читати далі »

Переглядів: 459 | Додав: библиотека | Дата: 2017-02-17 | Коментарі (0)

14 квітня 1988 року за посередництва ООН в Швейцарії міністрами закордонних справ Афганістану і Пакистану підписані Женевські угоди про політичне врегулювання ситуації в ДРА. Радянський Союз зобов'язався вивести свій контингент в 9‑місячний термін, починаючи з 15 травня; США і Пакистан, зі свого боку, повинні були припинити підтримувати моджахедів.
Відповідно до угод виведення радянських військ з території Афганістану почалося 15 травня 1988 року. 15 лютого 1989 року з Афганістану повністю було виведено радянські війська. Виведенням військ 40‑ої армії керував останній командувач контингентом генерал‑лейтенант Громов.

Відзначення в Україні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав свідчить про глибоку повагу суспільства до людей, яким довелося в мирні повоєнні роки нести нелегку військову службу в гарячих точках світу.

Делегація студентів та викладачів Донбаського державного технічного університету взяла участь у траурно-урочистому мітингу 15 лютого о 10.00 у сквері ім. Ю.О. Гагаріна біля пам’ятного знаку «Воїнам-інтернаціоналістам». 
На мітингу були присутні: 

студенти інженерно-будівельного факультету: 
1. Синьов Денис Сергійович (ПЦБ-16) 
2. Назаров Андрій Вікторович (ПЦБ-16) 
3. Гусейнов Елнур Гулу огли (ПЦБ-16) 
4. Бордаєв Роман Ігорович (ПЦБ-16) 
5. Харьковцева Наталія Володимирівна (ПЦБ-16)&nb ... Читати далі »

Переглядів: 456 | Додав: библиотека | Дата: 2017-02-15 | Коментарі (0)

Життя - це любов! Без любові немає життя, немає продовження роду. Ми любимо з самого народження - маму, тата, день і ніч, сонце і дощик, тепло і холод, життя... Кохати і бути коханим - найбільше щастя, і іншого не треба! Нехай у житті буде любов, пристрасна, ніжна, ласкава, чуттєва, п'янка. Хай живе любов! 

З днем Святого Валентина!

14 лютого у стінах університету відбулося урочисте підведення підсумків фотоконкурсу "Закохані серця" за підтримки профспілки ДонДТУ та власників кав'ярні з м.Сєвєродонецька. Призерами конкурсу стали студенти вишу Вікторія Циганкова, Юлія Полєтаєва, Михайло Шумський, які поділилися своїми історіями кохання на сторінці ДонДТУ в соцмережі Вконтакте. Сертифікати на романтичне відвідування кав'ярні отримали Юлія Полєтаєва зі своїм чоловіком Іваном, який, на жаль, працював в цей день (48 "лайків"), та Вікторія Циганкова зі своїм коханим Андрієм (34 "лайка"). Фото Михайло Шумського з його дівчиною Вікторією набрало набагато менше голосів, але він теж отримав заохочувальні призи від профспілки та Наукової бібліотеки.

 

 

Під час заходу було проведено також акцію дарування книжок один одному, яка присвячена Міжнародному ... Читати далі »

Переглядів: 407 | Додав: библиотека | Дата: 2017-02-14 | Коментарі (0)

14 февраля весь христианский мир отмечает День святого Валентина — покровителя всех влюбленных. Это самый романтичный праздник, когда все признаются друг другу в любви и дарят милые подарки и «валентинки» своим возлюбленным.

Уже больше 18 веков существует праздник всех влюбленных. По одной из версий, этот праздник восходит к Римскому празднику Lupercalia — фестивалю эротизма в честь богини "лихорадочной" любви Juno Februata. Все оставляли свои дела, и начиналось веселье. Праздник обрастал обрядами. Целью праздника было нахождение своей половинки и, как итог, после празднования праздника создавалось большое количество семей. По другим сведениям праздник Луперкалий, проводился в честь бога Фавна (Луперк — одно из его прозвищ), покровителя стад, который отмечался ежегодно 15 февраля. И это был праздник изобилия. За день до Луперкалий отмечался праздник Римской богини брака, материнства и женщин Юноны и бога Пана. В этот день девушки писали любовные письма. Письма помещали в огромную урну, а затем мужчины тянули письма. Потом каждый мужчина начинал ухаживать за той девушкой, любовное письмо которой он вытащил.

В античной Греции этот праздник назывался Панургии — ритуальные игрища в честь бога Пана (в римской традиции — Фавн) — покровителя стад, лесов, полей и их плодородия. Пан — весельчак и повеса, прекрасно играет на свирели и вечн ... Читати далі »

Переглядів: 312 | Додав: библиотека | Дата: 2017-02-09 | Коментарі (0)

Для более эффективного использования всех возможностей  

платформи Web of Science ,

приглашаются студенты, сотрудники, преподаватели на семинар   

2  февраля 2017  в 13-30 в 1317 аудитории

(1 корпус 3 этаж 17 аудитория)

в Донбасскую государственную машиностроительную академию

Дополнительно можно пользоваться русскоязычным порталом

http://wokinfo.com/russian/

на котором есть справочная информация, а справа внизу переход на ютюб канал

https://www.youtube.com/user/WOKtrainingsRussian

на нем записи вебинаров и справочник с краткими ответами на частозадаваемые вопросы (как подобрать журнал для публикации, что такое импакт фактор и т.д.),

 а также на основной странице справа внизу зеленая кнопка Он-лайн Семинары

http://wokinfo.com/russian/training/?utm_source=false&utm_medium=false&utm_campaign=false

... Читати далі »

Переглядів: 434 | Додав: библиотека | Дата: 2017-01-31 | Коментарі (0)

             27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Голокост - давно усталений термін, який означає масове знищення нацистами єврейського населення Європи (в перекладі з грецької це слово означає "цілопалення", інше значення - катастрофа).

У 1933-1945 роках систематичним переслідуванням піддалися 60 відсотків єврейського населення Європи. На території колишнього Радянського Союзу загинуло близько двох мільйонів 900 тисяч чоловік єврейської національності.

Відомо, що майже стільки ж чоловік єврейської національності пережило окупацію, скільки і загинуло. Кожному з тих, кому вдалося врятуватися, хтось допоміг сховатися, ризикуючи власним життям.

З 1953 року Ізраїль присуджує людям, що приховували євреїв в роки Голокосту, почесне звання Праведника народів світу. На сьогоднішній день у світі налічується близько 15 тисяч праведників, в тому числі близько 3,5 тисяч громадян колишнього СРСР.

                                                          

1 листопада 2005 Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 60 / 7, в якій постановила, що день 27 січня буде щорічно відзначатися як Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. 27 січня був обраний тому, що саме в цей ... Читати далі »

Переглядів: 462 | Додав: библиотека | Дата: 2017-01-24 | Коментарі (0)

В рамках заходів щодо відзначення Дня Соборності України Донбаський державний технічний університет взяв участь у проведенні патріотичної акції «УКРАЇНА ЄДИНА!», яку було організовано науковою бібліотекою ВНЗ та кафедрою соціально-гуманітарних дисциплін. 

В урочистій обстановці було виконано Гімн України студентами, викладачами та співробітниками університету. В.о. зав. кафедрою СГД доц. Коротковою Оленою Олександрівною була надана інформація про історію виникнення свята з використанням відео- та медіа-файлів. Наприкінці було зроблено спільне фото з державною атрибутикою, яке символізує єдність нашої країни.

  ... Читати далі »

Переглядів: 413 | Додав: библиотека | Дата: 2017-01-22 | Коментарі (0)

Наукова бібліотека ДонДТУ пропонує

переглянути виставку,

присвячену Дню Соборності України.

Переглядів: 379 | Додав: библиотека | Дата: 2017-01-19 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 »
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Block title

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz