Субота, 2024-04-20, 8:26 AM
Вітаю Вас Гість | RSS

Наукова бібліотека
Донбаський державний технічний університет

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

    

     День Соборності України був встановлений відповідно до указу Президента України № 42/99 від 21 січня 1999 року, на честь дня проголошення в 1919 році Акту возз'єднання Української народної республіки (УНР) і Західно-Української народної Республіки (ЗУНР) в єдину українську державу.

     У січні 1918 року була Створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднувальний договір. 22 січня 1919 цей договір, що увійшов в історію як Акт злуки - акт об'єднання українських земель, був оприлюднений у Києві на Софійській площі.

     Це державне свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти незалежність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

     Єдиною Україна була недовго: важкий економічний і військовий стан, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Вже через кілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики захопили Київ, східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття - Чехословаччина.

     І нехай акт злуки 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. І 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова.

Переглядів: 442 | Додав: библиотека | Дата: 2016-01-22

Шановні читачі!

Пропонуємо вам переглянути віртуальну виставку

"Нові надходження книг з іноземної філології»
 

Переглядів: 430 | Додав: библиотека | Дата: 2016-01-18

 

Шановні читачі

Пропонуємо вашій увазі ознайомитись з новими книгами, що надійшли до нашої бібліотеки у листопаді 2015 року. 
Детальніше див. ВІРТУАЛЬНУ ВИСТАВКУ КНИГ

Переглядів: 397 | Додав: библиотека | Дата: 2015-12-09

1 грудня - Всесвітній день Боротьби зі СНІДом
ВІЛ / СНІД. Знати , щоб жити!

1 грудня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом, в рамках якого в усіх країнах світу проходять заходи, спрямовані на інформування людей про профілактику ВІЛ.
Одна з епідемій нашої сучасності була названа «чумою 20-го століття» — синдром набутого імунного дефіциту, скорочено – СНІД.
СНІД — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням. Поки що це - невиліковна хвороба. Людство сподівається, що у ХХІ столітті нарешті буде знайдено ліки від цієї хвороби. Але поки що людство безсиле перед обличчям СНІДу.
Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом традиційно відбуваються із символом цього дня —Червоною стрічкою. Її вигадав художник Франк Мур. У 1991 році під час відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу. Читати далi.

Переглядів: 383 | Додав: библиотека | Дата: 2015-12-01

    До 150-річчя від Дня народження Митрополита Андрея Шептицького

     2015 рік в Україні оголошений роком Андрея Шептицького – митрополита Української греко-католицької церкви. Верховна Рада України в червні минулого року проголосувала за відзначення 150-річного ювілею від дня народження митрополита на державному рівні.

     Шептицкий Андрей (мирське ім`я Роман-Марія-Александер) (1865–1944) — видатний український церковний, культурний та громадський діяч, меценат, митрополит Української греко-католицької церкви. Митрополит Андрей, без сумніву, — визначний діяч!

     Страшно уявити, що Україна не мала б його в ХХ столітті. Адже Митрополит Андрей, як свого часу князь Володимир Великий, пізніше Ярослав Мудрий, потім Богдан Хмельницький і Тарас Шевченко, задав вектор розвитку України.

     Не було такої сфери діяльності, якою б не займався Шептицький. Будучи архієреєм Церкви, він зумів побудувати ефективне суспільство, в якому людина почувалася захищеною від самого народження аж до працевлаштування. Власним коштом купував і дарував цілі статки українському народові, своїй Церкві. Він був пророк, мислитель, меценат, опікун та провідник. Митрополита Андрея у світі називають праведником віри, адже під час Другої світової війни він власними зусиллями спас сотні єврейських родин від неминучої смерті. Він не ділив людей ні за віросповіданням, ні за національністю. Митрополит був вищий цього.

     Сьогодні ми прагнемо осягнути феномен Великого Митрополита. Наукова бібліотека пропонує ознайомитись з віртуальною вист ... Читати далі »

Переглядів: 409 | Додав: библиотека | Дата: 2015-11-19

21 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

     21 листопада 2015 року в Україні святкуватимуть річницю початку доленосних для України подій Помаранчевої революції та Революції Гідності - День Гідності та Свободи.

     Це передбачено Указом Президента України від 9.11.2015 р. "Про відзначення у 2015 році Дня Гідності та Свободи".

     Відповідне свято направлене на віддання належної шани громадянському подвигу, вшанування патріотизму і мужності людей, які виступили на захист демократичних цінностей, відстояли національні інтереси і європейський вибір держави.

     Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з шаною зберігати і захищати цей безцінний скарб!

     З метою гідного відзначення цієї події наукова бібліотека ДонДТУ пропонує своїм читачам ознайомитися з віртуальною виставкою «Майдан у книгах» присвячену революційним подіям 2004 року та Революції Гідності, її учасникам та значенню цих подій у розвитку громадянського суспільства. Згадати події річної давності вам допоможе також презентація < ... Читати далі »

Переглядів: 432 | Додав: библиотека | Дата: 2015-11-18

    В Україні святкують День студента. Дата була заснована 17 листопада 1946 на Всесвітньому конгресі студентів у Празі в пам'ять про розправу над чеськими студентами-патріотами. 28 жовтня 1939 в окупованій Чехословаччині празькі студенти і викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення держави. Однак фашистські підрозділи розігнали збори. Під час бійки був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал. У день похорону студента (15 листопада) на вулиці вийшли сотні людей. Підсумком імпровізованій акції протесту став арешт десятків демонстрантів. Вранці 17 листопада німецькі окупанти оточили гуртожитки і заарештували понад тисячу студентів. Всі вони були переправлені до концентраційного табору в Заксенхаузен. Дев'ять осіб есесівці стратили у тюремних стінах у празькому районі Рузіне. Зазначимо, що в Україні день студента подекуди відзначають двічі - 17 листопада та 25 січня. Друга дата пішла з Росії - спочатку 25 січня святкували день народження Московського університету, потім дата стала неофіційним днем студентів, а з 2005 року отримала офіційний статус як День російського студентства.

     Вітаємо студентів зі святом, бажаємо успіхів у навчанні, науковій і творчій діяльності. Нехай студентські роки будуть наповнені жагою до знань, енергією і яскравими подіями!

Переглядів: 450 | Додав: библиотека | Дата: 2015-11-17

     Щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, українці відзначають День української писемності та мови. 

       Свято відзначається згідно з Указом Президента №1241/97. Нестор Літописець був монахом Києво-Печерського монастиря (бл.1114 р.), першим давньоруським письменником і літописцем, послідовником творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Автор житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського; традиційно вважається одним з авторів «Повісті  временних літ».

      Історія не зберегла для нас свідчень про рік та місце народження майбутнього літописця, його батьків, час смерті. Відомо, що він з’явився у Києво-Печерському монастирі вже по смерті Феодосія Печерського (1074 р.), ігумен Стефан постриг Нестора в ченці і поставив його дияконом. Саме Нестор увів історію Русі в річище всесвітньої історії. Щороку саме в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, а також проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

      Цьогоріч він буде ювілейний - п’ятнадцятий. Захід вперше транслюватиметься не лише по радіо, а й по телебаченню. Співорганізат ... Читати далі »

Переглядів: 419 | Додав: библиотека | Дата: 2015-11-09

       З нагоди святкування 71-річчя звільнення України від фашистських загарбників в читальному залі  наукової бібліотеки проводиться книжкова виставка "За мир у всьому світі - це означати за життя"
      Українські воїни доклали немало зусиль в здобутті перемоги над Німеччиною і її союзниками. Мета виставки - нагадувати відвідувачам бібліотеки про подвиги наших співвітчизників - визволителів України, ушанувати пам'ять воїнів, полеглих у боях другої світової війни.

Переглядів: 388 | Додав: библиотека | Дата: 2015-10-30

Бібліографічний покажчик «Дистанційне навчання» присвячений проблемним аспектам розвитку дистанційної освіти у ВНЗ в Україні та світі. До видання включено бібліографічні описи монографій, брошур, збірників наукових праць, матеріалів наукових конференцій, навчальних посібників, авторефератів дисертацій та статей із періодичних видань, а також матеріали всесвітньої мережі Інтернет з питань впровадження та використання дистанційної освіти у ВНЗ.
Переглядів: 545 | Додав: библиотека | Дата: 2015-10-19 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 7 8 9 10 »
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Block title

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz