П`ятниця, 2024-04-26, 4:01 PM
Вітаю Вас Гість | RSS

Наукова бібліотека
Донбаський державний технічний університет

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Архів матеріалів

Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль

Чорнобильська трагедія... Вже 30 років минуло відтоді, як пекельний вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС увійшла в історію, як найбільша техногенна катастрофа, що привела до негативних екологічних, медичних та соціально-економічних наслідків. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Чорнобильська катастрофа завдяки самопожертві ліквідаторів аварії стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи власним життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.

Переглядів: 431 | Додав: библиотека | Дата: 2016-04-26 | Коментарі (0)

     24 березня 2016 року співробітники наукової бібліотеки відвідали науково–методичний семінар для бібліотек Луганської області: «Універсальна десяткова класифікація. Методика визначення індексів для документів за класифікаційною системою УДК», який проходив на базі Наукової бібліотеки Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля.

     Організатори семінару - Наукова бібліотека Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля, Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.М. Горького та Луганське обласне відділення УБА.

      Під час семінару були розглянуті питання виникнення та розвитку бібліотечних класифікацій, в тому числі і в Україні; загальна характеристика, структура й принцип побудови УДК; обговорені особливості систематизації документів за таблицями УДК. Співробітники Наукової бібліотеки Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля поділилися з нашими колегами своїм досвідом роботи в цьому напрямку. В процесі проведення семінару всі його учасники спробували свої сили з індексування документів за таблицями УДК."

Переглядів: 472 | Додав: библиотека | Дата: 2016-03-28

14 березня - Міжнародний день числа π

    14 березня у світі відзначається одне з найнезвичайніших свят – Міжнародний день числа «Пі» (International π Day). Вперше цей День був відзначений у 1988 році в науково-популярному музеї Експлораторіум в Сан-Франциско. З того часу кожен рік люди, не байдужі до математики, відзначають День числа «Пі».
    Число π - математична константа, що виражає відношення довжини кола до довжини її діаметру. В цифровому вираженні π починається як 3,141592 і має нескінченну математичну тривалість. В американському написанні сьогоднішня дата виглядає як 3.14, звідси й пояснення, чому саме в цей день відзначається це свято.
    Знаменно, що свято числа Пі співпадає з днем народження одного з найбільш видатних фізиків сучасності - Альберта Ейнштейна.
       Вчені дуже люблять це свято, відзначаючи його різноманітними фізико-математичними і кулінарними заходами.
    Наукова бібліотека ДонДТУ пропонує переглянути віртуальну виставку «Магічне число π», присвячену цьому незвичайному числу.

Переглядів: 405 | Додав: библиотека | Дата: 2016-03-14

           

9 березня 2016 року 202 річниця від дня народження Тараса Шевченка

 

«Тарас Григорович Шевченко – й одвічна жіноча тайна…»

     Саме такій цікавій та загадковій темі присвячена віртуальна виставка з нагоди 202 річниці від дня народження великого сина України, геніального поета і художника Тараса Шевченка. Це розповідь про жінок, які були музами Великого Кобзаря, його високу душу, кохання та людяність.

     Співцем жіночої долі називають Т. Шевченка. Для нього жіноча доля була не просто однією з тем творчості, а згустком крові, що запеклася в його серці. Тарас Григорович, зумів донести до нас, своїх нащадків, у віршах та картинах велику любов до самого прекрасного на землі – до жінки-матері.

     Максим Рильський так писав про поета: «Такого полум’яного культу материнства, такого апофеозу жіночого кохання і жіночої муки не знайти, мабуть, ні в одного з поетів світу…»

Переглядів: 406 | Додав: библиотека | Дата: 2016-03-09

     

      1 березня світ відзначає Міжнародний день боротьби з наркотиками.
     Наркоманія! Скільки смертей за цим словом, скільки болі, скільки поламаних життів? Дуже багато! І не відомо, скільки ще життів заберуть із собою в нікуди наркотики!        Перед тим, як спробувати наркотик, варто задуматися: чи потрібний вам букет хвороб, що передається через голку? На що ви прирікаєте себе, свою сім'ю, своїх майбутніх дітей? Купа витрачених грошей на наркотики? Жах, що ти відчуєш, коли смерть буде стояти поруч, безпорадно спостерігаючи за тим, як поведе твої м'язи, як твій організм вмирає, а ти нічого не можеш зробити! Навіщо тобі сльози матері на твоїй могилі і скорбота батька? Навіщо себе прирікати? Навіщо...
  Закликаємо всіх небайдужих до цієї проблеми уважно ставитись до свого здоров’я і здоров’я своїх близьких, активно пропагувати переваги здорового способу життя!

Переглядів: 832 | Додав: библиотека | Дата: 2016-03-01 | Коментарі (1)

       
      25 лютого – визначний день в житті українського народу –День народження геніальної української поетеси, письменниці та громадської діяча – Лесі Українки. Про геніальну українку написано та сказано досить багато. Однак, кожного разу, коли ми звертаємось до творчості Лесі Українки ми знову і знову відкриваємо для себе нові цікаві сторінки з її життя, які постійно нагадають нам, як треба любити і жити заради рідної Батьківщини та її народу.
    З нагоди 145-річчя від дня народження української поетеси представляємо вашій увазі віртуальну виставку «Стежками Лесі Українки»

Переглядів: 444 | Додав: библиотека | Дата: 2016-02-25 | Коментарі (0)

ДО УВАГИ НАУКОВЦІВ
Ресурси Springer у вільному доступі

Видавець Springer відкрив безкоштовний доступ до наукових книжкових видань і дозволив безкоштовно скачувати книги, яким понад 10 років.

Ідеться про понад 50 тисяч різних книжок. Книги доступні у вигляді файлів PDF - їх можна сортувати за видом, темами, дисциплінами, мовою тощо.

Скачати їх можна тут

Переглядів: 398 | Додав: библиотека | Дата: 2016-02-20

    З 25 лютого 2016 року в межах проекту «ТОРНАДО» від Консорціуму e-VERUM  університетська спільнота може скористатися безкоштовним доступом до баз відомої наукометричної платформи Web of Science від корпорації Thomson Reuters.

     База даних Web of Science є найбільшою реферативною базою даних, що охоплює понад 57 мільйонів записів з більш ніж 18 тисяч впливових журналів зі всього світу, в тому числі тих, які знаходяться у відкритому доступі, та 150 тисяч матеріалів конференцій у галузі природничих, суспільних, гуманітарних наук та мистецтва.

У доступі представлено бази даних:

- Science Citation Index Expanded (1970-2016)

- Social Science Citation Index (1970-2016)

- Arts and Humanities Citation Index (1975-2016)

- Conference Proceedings Citation Index (1990-2016)

- Book Citation Index (2003-2016)

- Russian Science Citation Index (2002-2016)

- Scielo Citation Index (1980-2016)

- Emerging Sources Citation Index (2015-2016)

- Korean Journal Index (1980-2016)

- Chinese Science Citation Database (1989-2016)

- Derwent Innovations Index (1963-2016)

- MEDLINE (1950-2016)

     Пропонуємо науковцям, викладачам та студентам швидкий доступ до якісної міждисциплінарної релевантної інформації.

     Доступ до Web of Science буде можливий з будь-якого комп’ютера мережі ДонДТУ, без додаткового введення л ... Читати далі »

Переглядів: 415 | Додав: библиотека | Дата: 2016-02-19

Рідна мова єднає людей

    21 лютого всі народи землі відзначають Міжнародний день рідної мови, проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО в листопаді  1999 року. Це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого народу, своєї держави.

      До святкування долучилися й студенти ДонДТУ. Зібралися в інноваційному центрі. Слухали щирі роздуми доцента Рукас Тетяни Павлівни. Переглянули цікаві матеріали, підібрані співробітниками наукової бібліотеки Кононіною Галиною Іванівною та Лозинською Оленою Любомирівною.

     Замислилися. Почуття оформилися в короткі рядки.

          «Важливо відчувати свою приналежність до української нації»

          «Українська – це мої коріння»

          «Хочу, щоб мої діти гарно говорили українською»

Ми – разом. Ми – українці.

Переглядів: 418 | Додав: библиотека | Дата: 2016-02-19

         Науково-допоміжний бібліографічний покажчик, який складається з 9 розділів, присвячений питанням розвитку інноваційної діяльності в системі вищої освіти. В ньому представлено матеріали з проблем здійснення інноваційної діяльності в реаліях сучасних суспільних трансформацій, дається виклад різновидів освітніх інновацій, управління вищими навчальними закладами; висвітлено зарубіжний досвід упровадження педагогічного менеджменту в навчальних закладах.
   Посібник розрахований на науковців, докторантів, аспірантів, управлінців, викладачів ВНЗ, студентів.
         Покажчик адресовано керівникам навчальних закладів, викладачам ВНЗ, аспірантам, науковцям, студентам вищих навчальних закладів і всім тим, кого цікавлять процеси, що відбуваються в освітньо-інноваційної діяльності України.

Переглядів: 500 | Додав: библиотека | Дата: 2016-01-25 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 6 7 8 9 10 »
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Block title

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz